Thanatopraxie

Zelf de uitvaart regelen

Steeds meer mensen regelen zelf de uitvaart voor hun overledene.

Het opbaren kan heel goed plaats vinden in uw eigen omgeving. Meestal wordt er tijdens de opbaring gebruik gemaakt van een koelinstallatie. Er wordt dan een zogenaamde bed-  of onder koeler geplaatst.  Bij deze vorm van opbaren wordt de overledene vanuit de rugzijde gekoeld om zo het ontbindingsproces te vertragen.
matrasTot voor kort was deze manier de beste optie om een overledene in een thuissituatie bijvoorbeeld op bed op te baren. De nadelen van een onder koeler zijn onder andere het iedere keer aanslaan van de motor, het zoemende geluid, het bevriezen van de rug zijde van de overledene en de condens vorming wat vocht vlekken in het matras kan veroorzaken.

Sinds 1 januari 2010 kunt u in plaats van gebruik te maken van een koelinstallatie kiezen voor thanatopraxie.

Met een thanatopraxie behandeling wordt het ontbindingsproces vertraagd, dus niet stop gezet.    Het lichaam van een overledene wordt hierbij voor een beperkt aantal dagen (5-10 dagen) geconserveerd door een arteriële injectie met een voor iedere overledene een uniek aangemaakte vloeistof.  Tijdens het injecteren van de vloeistof dat een conserverende en desinfecterende werking heeft, wordt bloed en ander lichaamsvocht gedraineerd. Het bloed en vocht wordt opgevangen in containers en samen met anatomische stoffen van een ziekenhuis op een ethisch verantwoorde manier afgevoerd.

Voordelen van thanatopraxie zijn:

  • Koelen is niet nodig, waardoor de huid veel minder koud aan voelt.
  • De overledene oogt ontspannen.
  • Kleur komt gedeeltelijk terug.
  • Er zijn geen hinderlijke geuren.
  • Er is geen lekkage.
  • Eventuele gevaarlijke besmettingen worden weggenomen.
  • De overledene is meer  “knuffelbaar” doordat de lijkstijfheid van de huid wordt opgeheven.
  • De overledene is klinisch schoon.

Verweij Thanatopraxie voert indien er geen bijzondere complicaties worden verwacht, de thanatopraxie behandeling thuis uit. Dit heeft als voordeel dat de overledene niet vanuit huis uit vervoerd hoeft te worden naar een uitvaartcentrum of een mortuarium van een ziekenhuis. Na de behandeling kunnen wij indien gewenst in bijzijn of met nabestaanden de overledene in huiselijke kring verzorgen, kleden en opbaren.

Iedere overledene is geschikt voor een thanatopraxie behandeling, mits het lichaam niet te zwaar beschadigd is na bijvoorbeeld een ongeval. Verweij Thanatopraxie stelt als enige voorwaarde dat het lichaam van de overledene is geschouwd door een arts en dat deze arts een verklaring van overlijden heeft opgemaakt en ondertekend.

Hoe organiseert u een thanatopraxie behandeling?

Indien u besloten heeft om een thanatopraxie behandeling te overwegen, belt u met Verweij Thanatopraie op het volgende nummer: 06-22507318

U krijgt Erik Verweij aan de telefoon, die u zal informeren over de behandeling en de daarbij komende kosten. Tijdens het informeren zal Erik, indien u met meerdere mensen bent voor stellen om uw telefoon op speaker te zetten, zodat ieder van u het gesprek kan volgen en ook vragen kan stellen. Tevens worden er van onze kant vragen gesteld over de oorzaak van overlijden, het eventuele ziektebeeld en medicatie. Dit om de kans op complicaties tijdens de behandeling in te kunnen schatten.

Indien u naar aanleiding van het gesprek besluit voor thantopraxie, kan er direct een afspraak worden gemaakt om de behandeling uit te voeren. Meestal kan Verweij Thanatopraxie binnen één of enkele uren bij u voor komen rijden.

Verweij Thanatopraxie biedt de diensten alleen aan particulieren die geen gebruik willen maken van een uitvaartonderneming.

De thanatopracteur, werkzaam voor Verweij Thanatopraxie is gediplomeerd, zeer ervaren en staat geregistreerd bij het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie.

erik
Erik Verweij