Overledenenverzorging

Overledeneverzorging voor particulieren

Wanneer er binnen u familie iemand komt te overlijden, kunt u er voor kiezen om de uitvaart zelf te regelen, zonder tussenkomst van een begrafenis onderneming.

Er zijn een aantal redenen om bij de verzorging van uw dierbare gebruik te maken van de kennis van een professional. Verweij Thanatopraxie kan u bijstaan en adviseren tijdens de verzorging van uw dierbare. Ook voor een dagelijkse controle van de overledene tijdens de opbaring kunt u gebruik maken van Verweij Thanatopraxie.

Processen binnen het lichaam na overlijden

Ieder lichaam van een overledene zal anders reageren tijdens de opbaring. Dit komt doordat er van af het moment van overlijden een aantal processen op gang komen binnen in het lichaam.

Autolyse is het verval van de natuurlijke barrières binnen in het lichaam  zoals slijmvlies, celwanden en de huid. Dit is een enzymatisch proces. Autolyse leidt er toe dat er lekkage van de huid op kan treden en dat bacteriën vrij baan hebben.

Bacteriologische activiteit is een ongecontroleerde groei van bacteriën die meestal voortkomt uit de buikstreek van de overledene. Deze bacteriën kunnen in korte tijd het lichaam aantasten wat een gewenst afscheid nemen door familie en nabestaanden vrijwel onmogelijk maakt.

Tijdens de opbaring zullen boven genoemde processen vertraagd worden door het lichaam te koelen of door een thanatopraxie behandeling toe te passen.

De verzorging stap voor stap

Allereerst wordt de overledene ontkleed en vindt er een totale schouw van het lichaam plaats. Dit om eventuele punten van aandacht vast te kunnen stellen, zoals doorlig wonden, tekenen van uitdroging, vochtverlies, infusen, katheter en implantaten zoals bijvoorbeeld een pacemaker of ICD . Na het schouwen van de overledene worden eventuele aandachtspunten behandeld en verholpen.

Vervolgens wordt de overledene gewassen. Hierbij wordt een speciale zeep gebruikt die de natuurlijke vetlaag van de huid in tact laat, dit om uitdroging van de huid tegen te gaan. Na het wassen worden huid en alle lichaamsholtes behandeld met een bacterie remmend en verfrissend middel. Hiermee wordt aantasting van de huid door bacteriën, schimmels en gisten voorkomen. Incontinentie materiaal wordt aangebracht.

Na het wassen van de overledene worden de nagels verzorgd. Indien wenselijk wordt de overledene geschoren. Naar behoefte kunnen baard, snor, wenkbrauwen en haren in de neus worden getrimd.

De overledene kan nu worden gekleed. Het is normaal dat de overledene ondergoed aan krijgt en het aantrekken van schoeisel is indien gewenst heel goed mogelijk.

Mond en ogen worden gesloten. Er wordt een verzorgende en verfrissende lotion op het gelaat en de handen aangebracht, dit om uitdroging van de huid te voorkomen. Bij het sluiten van de mond zijn en aantal opties denkbaar, deze opties zullen uitvoerig met u worden besproken.

Als laatste vindt de haarverzorging plaats. Make-up, nagellak en sierraden kunnen indien wenselijk worden aangebracht.

Verweij Thanatopraxie betrekt u indien wenselijk bij de gehele verzorging van uw dierbare en geeft tijdens alle handelingen uitleg.

Het opbaren

Het opbaren kan onder andere plaats vinden op bed, in een uitvaart kist of op een opbaar plateau. Indien er geen thanatopraxie behandeling heeft plaats gevonden, is het van belang om de overledene te koelen. Bij een opbaring op bed wordt er gebruik gemaakt van een koelplateau direct onder de overledene. Wanneer de overledene in een uitvaart kist of op een opbaar plateau wordt opgebaard, wordt er gebruik gemaakt van een onder koeler waar de kist of het plateau met de overledene op komt te staan.

Indien u in de overtuiging bent dat het goed is om de natuur zijn gang te laten gaan en er geen gebruik wordt gemaakt van thanatopraxie of koeling, respecteren wij dat. Verweij Thanatopraxie plaatst in deze situatie een biologisch afbreekbare hoes onder de overledene.

Overledenenverzorgers binnen Verweij Thanatopraxie zijn zeer ervaren en gecertificeerd.